Hírek

2023-01-26

A napokban ismét ellátogattak a kollégisták a Mathias Corvinus Collégium által szervezett előadásra a békéscsabai Kinizsi utcába. Ezúttal a Migrációkutató Intézet munkatársai tartottak rendkívül izgalmas és érdekes prezentációt a Közép-Ázsiai volt szovjet utódállamokban (Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán) zajló migrációs folyamatokról.

Az intézet munkatársai ugyanis tavaly, a nyár folyamán a helyszínen tanulmányozhatták az eseményeket, s tapasztalataikról tartottak gazdagon illusztrált beszámolót.
Az „Ismeretlen ismerősönél – tapasztalatok Közép Ázsiából” címet viselő előadáson, egyebek mellett elhangzott, hogy a folyamatosan felértékelődő térség, a nagyhatalmak (Kína, Oroszország) közé szorulva nincs könnyű helyzetben, s ez indokolja az elvándorlást is, mert egyszerre van jelen a vízpazarlás, a vízhiány és a népességrobbanás, ugyanakkor komoly bevételt jelent ezekben az országokban az ásványkincs vagyon, de a fejlődésüket segíti az is, hogy a GDP 50-60-át az anyaországokból elköltözöttek hazautalása jelenti.