Hírek

2023-08-09

Kedves Otthoniak!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy jól vagyunk! Eseményekben gazdag 2 napot tudhatunk magunk mögött.

3.nap
Miután sikeresen megérkeztünk Hjörlingbe, találkoztunk a helyi kapcsolattartónkkal, Becsei Pállal, aki újkígyósi származású. Ő a kísérőnk és dán tolmácsunk a napi programjainkon. Már az első napon megismerkedtünk az EUC NORD  Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola erasmusos koordinátorával, projektmenedzserével Dorthea Ruudnielsennel. Már ezen a napon betekintést nyertünk a dán iskolarendszer felépüléséről, képzési lehetőségeiről.
Az EUC NORD-ban képeznek pénzügyi, vendéglátós, építőipari, gépészeti, villamos és specializált gép- és járműgyártási szakembereket. A rövid tájékoztató után máris elkezdtük felfedezni az ipari méretű és felszereltségű tanműhelyeket. Vendéglátóink nem akartak mindent egyszerre megmutatni, így a mai napra is tartogattak meglepetéseket (pl. valós méretű hajószimulátor). A nap zárásaként sétáltunk egyet a hirsthali kikötőben, újabb kulináris élményekkel gazdagítottuk ízlelőbimbóinkat, majd néhányan a tengerparton visszasétáltunk szállásunkra. A tenger morajlása mellett megcsodálhattuk a "lemenő" nap csodálatos fényeit. ( Úgy tűnik, hogy ebben az időszakban nagyon nehezen valósul ez meg, hiszen még éjfélkor is világos van. :))


4.nap
A mai napon egy újabb részét ismertük meg az EUC NORD iskolának. Kísérőnk a "kovácsmesternek" nevezett szakmai oktató volt. Ismét rácsodálkozhattunk a monumentális anyag és eszközgazdagsággal felszerelt műhelycsarnokokra. A képzési és vizsgarendszer további ismereteit mesélték el a helyi kollégák. Egyeztettünk a lehetséges erasmusos együttműködésről. Még a holnapi napra is tartogatnak információkat a tarsolyukban, így még egy látogatásra visszatérünk. Búcsúzóul kipróbáltuk a helyi menzát, ahol szabadon válogathatnak a tanulók a napi menü, szendvicsek, gyümölcsök közül. Napi étkezésüket azonnal fizetik, mint egy étteremben. A hatalmas közösségi terek közül az egyiket a déli időszakban erre használják.
Úton visszafelé a szállásunkra megtekintettünk egy szemétfeldolgozó- és  égető üzemet, majd meghódítottuk a világítótornyot. Mesés kilátás tárult elénk ismét. Kellemesen elfáradva tértünk vissza szálláshelyünkre, és nagy lelkesedéssel hozzákezdtünk beszámolónkhoz, hogy mindenről értesüljetek/értesüljenek!
Most még nekiindulunk egy esti sétának a tengerparton, hátha történik  valami izgalmas!
Hamarosan jelentkezünk!
 

GALÉRIA