Hírek

2023-02-23

2023. február 14-én katonai toborzó tájékoztatót tartott a 101. Területvédelmi Zászlóalj, a békéscsabai Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola kollégiumában.

A zászlóalj részéről az eseményen megjelent Susánszki Attila törzszászlós, Kiss Károly főtörzsőrmester, Klement Ildikó őrmester és a 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda részéről Pálhegyi Péter zászlós. Tájékoztatást kaptak a jelen levő diákok, hogy 2004-ben szerelt le az utolsó sorkatona, innentől kezdve a Magyar Honvédség állománya hivatásos és szerződéses katonákra támaszkodott. Megjelent ezt követően egy új szolgálati forma a Magyar Honvédségen belül, melynek alapja az önkéntességen nyugszik. A bemutató célja a 18. életévüket betöltött fiatalok megszólítása és a honvédelmi életpálya ismertetése.
Minden jelentkezőnek egy hathetes alapkiképzést kell teljesíteniük, s ezt követően kerülnek tartalékos állományba. Elmondásuk alapján a tartalékos rendszer a fiatalok számára egyszerre lehet kihívás, lehetőség és persze kaland is. Amennyiben hivatásszerűen szeretné folytatni a továbbiakban a katonai pályát, ezt követően van rá lehetőség képzettsége és képessége függvényében. 
E sorok írója beszélt néhány kollégistával, s többen azt nyilatkozták: megfontolják, hogy jelentkezzenek.