Hírek

2023-09-14

Ötödéves tanulója javára szervez irányított véradást a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szeptember 26-án. Az informatikai rendszerüzemeltetőnek készülő fiatalember komoly, 8-12 órás gerincműtétre vár, ennek biztonságos lebonyolításához van szüksége vérre. 

Aki szeretne neki, vagy más betegnek, balesetet szenvedettnek segíteni, reggel 8 és 11 óra között teheti meg a békéscsabai tagintézmény ebédlőjében. 

A tervek szerint még az idén meglesz a beavatkozás Szegeden, vagy Budapesten, a közelgő orvosi konzultáción dől el a pontos helyszín. „Két vasrudat építenek be a gerincem mellé, amivel korrigálják majd a súlyos gerincferdülésem. A vasak bizonyos értelemben korlátozni fognak, de végre megszabadíthatnak a fájdalmaktól, amit elsősorban pihenés közben érzek. Bízom abban, hogy a műtét végleges megoldást jelent, mert a gyógytorna és a fűző nem segített”– sorolta a fiatal, aki iskola mellett dolgozik is. 
Tervei szerint jövő májusban megszerzi a szakképesítését, aztán még szakmát szeretne tanulni.
 
„Eleinte nem volt jele a gerincproblémámnak, de később éreztem, hogy valami nem stimmel. Ortopéd szakorvoshoz fordultunk, ám az évek során semmi nem hozott tartós javulást. Közel öt éve tart a küszködés, öt-tíz éven belül sajnos elcsúszhatnak a csigolyáim. Leszámítva a fájdalmakat, élem a 19 évesek mindennapi életét. 
Tudom milyen mozdulatokat tehetek, hogyan emelhetek, vigyázok magamra”– részletezte a fiatal, aki hét évig úszott, öt évig vízilabdázott. Gerincferdülését nem a mozgáshiány okozta, hanem az, hogy hirtelen nőtt meg; egyetlen nyár alatt több mint húsz centit.
„Kilencedikes voltam, amikor egy sportorvosi vizsgálaton kiszűrték a bajt. Próbáltunk mindent megtenni a gyógyulás érdekében, eddig sikertelenül. A műtét maradt, aminek sajnos megvannak a súlyos kockázatai, de a családom optimista, így én is arra készülök, hogy minden rendben lesz. A felépülés egy évet vesz majd igénybe, de ezt is belekalkuláltam az életembe. Név nélkül ugyan, de nyilvánosság elé tárom a problémám, hogy ezen keresztül másoknak is tudjak segíteni. Jóval több ember vérére lenne szükség, mint ahányan adnak. Senki sem tudhatja előre, neki, vagy a szeretteinek mikor lesz szüksége vérre. Nem magam miatt, de kívánom, hogy sokan eljöjjenek 26-án, kedden a Trefortba. Nekem szerencsém van, mert a környezetem nyitott, segítőkész.” – tette hozzá a fiú.

Segítsünk együtt!