Hírek

2023-05-30

Szinte minden évben, így az idén is lehetőségünk adódott, hogy a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskolából látogatást tegyünk a Budapesten megrendezésre kerülő Ipar Napjai kiállításon, ami a HUNGEXPO területén került megrendezésre.

Ez hazánk legjelentősebb ipari kiállítása és bemutatója, amelyen az ipari szegmens valamennyi hazai és nemzetközi gyártó, forgalmazó, beszállító és szolgáltató számára egyedülálló fórum és lehetőség a bemutatkozásra és a fejlesztések, ipari innovációk publikálására, bemutatására és természetesen az iparban való bevezetésre az azon résztvevő látogatók és érdeklődők által.
Induljunk is el a „tanulmányi kirándulás” programunkra. A kiránduláson az iskolánkból három oktató és három gépgyártástechnológiai technikus tanuló vett részt. Az időjárás nem igazán volt kedvező, mert végig esett az eső, de ennek ellenére a 10 órai megnyitó előtt időben megérkeztünk és kisebb várakozás után a kapus és beléptető rendszeren keresztül bejutottunk a kiállításra.
Látogatásunk annak a szemléletmódnak a keretében történt, amelyben törekedtünk arra, hogy diákjaink és mi oktatók is az innovációt, az iparnak a gyártás területén és a technológia fejlődését valós környezetben lássuk működni és minél frissebb informatikai, robottechnikai, mechatronikai ismeretek gyakorlati megvalósulását tekinthessük meg. Célunk továbbá az volt, hogy tanulóink betekintést nyerjenek a csúcstechnológiai fejlesztési irányaiba, hogy ezáltal mi oktatók csökkenthessük az oktatás és a valós gyakorlati élet közötti távolságot, illetve mi oktatók is lehetőség szerint bevezessük az oktatási tematikánkba ezeket az új technológiai vívmányokat.
Az általunk meglátogatott kiállítási területen több olyan gyártó is kiállított, mint például KUKA, a FANUC és MITSUBISHI MOTORS is. A tanulók láthatták a Magyarországon gyártott különböző robottechnikával hegesztő robotok egyikét és olyan különféle nagyteljesítményű lézervágó berendezéseket, amit a HSG japán cég fejlesztett, amelyek 2D síklézervágást, sík és cső lézervágást, illetve 3D csőlézervágást is alkalmaztak. Mivel a gyártás során fontos az elkészült alkatrész mérése, ellenőrzése vagy az elkészítendő termék modellezése. Olyan termékekkel ismerkedhettünk meg például a HÓD Industrial Solutions Kft. standjánál vagy a TRD Trading HUNGARY, ahol különböző új generációs tapintós mérőeszközök, mérőgépek, illetve szerszámok és munkadarab befogástechnikai készüléket láthattunk. A magyar autóipari beszállítók közül is számos kiállítóval találkozhattunk, akik érdekes új elektromos autók tovább fejlesztésével kapcsolatos technológiákat mutattak be. Amit még a kiállításon tapasztaltunk, hogy egyre nagyobb a raktározás és logisztika automatizálásának  fejlődése a gyártóiparban.
Természetesen ezzel is a gyártás kiszolgálásnak nő a hatékonysága, amely egyben pontosabb, gyorsabb és gazdaságosabb anyagellátást biztosít. A standok látogatása eléggé lendületes tempóban történt, ugyanis a 10 órai nyitás miatt 14 órakkor befejeztük a bejárást.
Hazamenetben még megálltunk egy kis késői ebédre. Jólakottan és teli az Ipari kiállítás élményeivel indultunk haza a már kevésbé esős időben.


Árgyelán György beszámolója
Budapest, 2023.május 18.