Hírek

2022-11-14

Logisztikai technikusok szakmai kirándulása az Aeropark - Liszt Ferenc repülőtéren

Rendhagyó szakmai órát demonstráltunk a logisztikai technikus szakma tanulóinak, melynek helyszíne a budapesti Liszt Ferenc repülőtér volt.

A látogatásunk célja egy nemzetközi repülőtér működésének megismerése volt.
A túravezetőnk Darida Tamás kapitány volt, aki közel 50 évig repülőgép pilótaként dolgozott, jelenleg pedig, mint repülőmérnök, pilótákat oktat. Részletes és érdekes dolgokat tudtunk meg általa a repülés belső szervezeti és szabályozási gyakorlatáról.
Túránk első megállója a biztonsági ellenőrzés volt. A reptéri nevén “Centrál SRA” ellenőrző és áteresztőpontnál (EÁP) léptünk be a repülőtér szigorított biztonsági területére (Security Restricted Area – SRA). 
Megnéztük a 2B majd a 2A terminált a légi oldalról, a beszállító kapukat, a lézeres beállítórendszert, valamint figyelemmel kísértük a repülőgépek földi kiszolgálását (üzemanyagtöltés, poggyászrakodás), az utasok ki- és beszállítását valamint az épületközeli állóhelyeket.
31R futópálya küszöb volt a következő megállónk. Láthattuk a pályafényeket, amelyek nagyon szép látványt nyújtanak. Szerencsénk volt, leszálló repülőgépet is láthattunk, amely pont 70 méterrel a fejünk felett repült el, impresszív hang- és szélhatás kíséretében. 
Megtudtuk mire valók a radarok, hogyan működnek mire használják az S-módú transzpondert.
Vagy azt, hogyan talál el egy repülőgép egyik helyről a másikra, ha rossz az idő, és az orrunkig sem lehet látni.
Jártunk a tűzoltóbázison, ahol közelről láthattuk az ország legnagyobb tűzoltójárműveit. Bemutatták, ha “esemény” van és megszólal a riasztás, mennyi idő alatt kell beöltözni, “felpattanni a szerre”, kivonulni, majd kiszórni az oltóanyag felét. 
Eddig nem tudtuk, hogy a repülőtér saját kertészettel rendelkezett, egyfajta város a városban, saját kertészettel. Minden virág, minden karácsonyi fenyőfa itt nevelkedett, amik a terminálokon voltak láthatóak. 
Voltunk a Cargo bázison, az 1-es terminál előterében, ahol minden kezdődött több, mint 60 évvel ezelőtt.
Megtekintettük kívülről a Lufthansa Technik Budapest és az Aeroplex of Central Europe (ACE) karbantartóbázisát. Mivel ezek a területek különösen balesetveszélyesek, továbbá a látogatáshoz az összes karbantartott repülőgép tulajdonosának az engedélyét is be kellene szerezni, a hangárokat és a műszaki előtereket a mellettük elhaladó szervízútról lehet megnézni.
Örülünk, hogy sikerült megvalósítani ezt az érdekfeszítő és nagyon exkluzív, kivételes élményt nyújtó programot.

Lecskó Tünde
logisztika oktató


GALÉRIA