Hírek

2023-08-09

2022. október 19-én a dél-franciaországi Toulon városába utazott a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese, Komáromi Zoltán, valamint két oktatója, Molnár Péter és Varga Sándor.

A négynapos kiutazást az iskola 2021-1-HU01-KA121-VET-000011810 számú Erasmus+ projektje tette lehetővé. Varga Sándor, a projekt koordinátora elmondta: A látogatás előzményét a touloni Lycée ROUVIERE iskola képviselőinek júniusi, békéscsabai látogatása adta. A cél az volt, hogy a két iskola vezetői, Erasmus+ projektekben aktív résztvevői megismerjék egymást, bemutassák iskolájukat és képzéseiket, valamint körvonalazzák a jövőbeni kölcsönös tanulói mobilitásokat, melyek keretében a diákok szakmai gyakorlaton vesznek részt Békéscsabán, illetve Toulonban. 

A franciaországi látogatás sikeres volt, melynek köszönhetően sikerült személyesen is megtekinteni a Lycée ROUVIERE iskolát, valamint néhány, a helyi szakképzésben résztvevő vállalkozást is, illetve bővíteni a francia szakképzés rendszeréről meglévő ismereteket, és tovább pontosítani a jövőbeni szakmai gyakorlatok programját, melyek egyelőre a gépészet ágazat képzéseihez kapcsolódnak. A tervek szerint az első mobilitás Békéscsabán lesz francia CNC-programozó és forgácsoló, valamint CAD-CAM technikus tanulókkal 2023 tavaszán, melyet majd a trefortos tanulók franciaországi szakmai gyakorlata fog követni 2023 nyarán.