Hírek

2022-09-29

Több mint negyed százada történik szervezett formában a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat helyi intézményeinek közreműködésével véradás iskolánkban.

Az időpont egyeztetése, az iskolavezetés tájékoztatása, valamint a diákok megszólítása rám hárul. Jómagam is rendszeres véradó vagyok, tízéve igyekszem bevonni a tanulókat is e nemes karitatív emberi tevékenységbe. 
Sokan gondolják azt, sok fiatalt csak annak a lehetősége ösztönöz, hogy egy napra megszabadulhat az iskolapad béklyóitól. Cserébe, egy – két órás közösségi élménnyel gazdagszik, a sorban állás kényelmetlenségét vállalja, vizsgálatok sorát kell türelmesen kivárnia, őszintén kell kitöltenie egy kérdőívet. Amennyiben egészséges, már csak 450 milliliter vért kell 5 – 8 perc alatt adnia egy pici fájdalomért cserébe. Ám azzal a jó érzéssel hagyhatja el a véradás helyszínét, hogy pár percig hétköznapi hős lehetett, mert ezzel a cselekedetével legalább három embertársa életét megmentheti.
2022. szeptember 28-án 21 diák és 4 felnőtt vette a bátorságot, hogy személyes indíttatásból, szabad akaratától vezérelve mások javát szolgálót cselekedjen. 5 olyan fiatal volt közöttük, aki ezen a napon döntött így életében először. Elkezdődött számukra egy olyan láthatatlan híd megépítése önmaguk és segítségre szoruló embertársaik között, mely remélem sokáig áll, mert szilárd elhatározás a megtartó pillére. 
Évente egyre kevesebb egység vért ad iskolánk, kevesebb fiatal dönt úgy, hogy ő is ad vért. A következő idézetet mindig hittel és reménnyel tölt el. Tudom, mindig lesznek olyan fiatalok, akik szükségét érzik annak, hogy bajba jutott embertársaikon ezzel a nemes tettel segítsenek.

„A vér az élet, mely szíveden átfolyik.
Benned a lélek, szebb létről álmodik.
Ha véred adod, az új reményt ígér,
a hálát kapod, ami majd végig elkísér.”

Láss a szíveddel, legyél Te is véradó!

                                    Nagy Zsolt
                                kollégiumi nevelő