Hírek

2024-06-06

2024.05.17-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói lehetőséget kaptak arra, hogy a budapesti székhelyű Graphisoftnál belessenek a színfalak mögé.

Az eseményen való részvétel Tóth Bea és Csüllög Irén oktatók szervezésével valósult meg. Erre az útra 9., 12., 13., és 14. évfolyamos diákokat vittünk magunkkal elsősorban az informatikai és épületgépész szakmacsoportokból. Vonattal, metróval,majd HÉV-vel közelítettünk Szentendre irányába a Graphisoft- parkba, melyben célállomásunk is helyet kapott.

Miután magunk mögött hagytuk a HÉV-et, a Graphisoft munkatársa segített minket abban, hogy mielőbb megérkezhessünk a céghez és a program kezdetét vehesse.

Farkas István mutatta be az 1982-ben- Bojár Gábor és Tari István Gábor által -alapított céget, az első sikeres pályázattól - paksi atomerőmű csőhálózatának ellenőrzésére írt program - a Nemetschek általi felvásárlásig. Emellett a cég zászlóshajója az ARCHICAD, tervezőszoftver, az SSDCAD és a BIMX programok is bemutatásra kerültek. Ezt követően a különböző területeken lévő munkatársak meséltek a saját munkájukról a cégen belül. Hillier Marcell hídépítő mérnök - product marketing, Papp Illés – product manager, aki nem krokodil, Hegyi-Megyeri Mária product design, Hartmann Zsófia tesztelés, Antal István szoftvermérnök, Koenig Boldizsár scrum master (mindenes), és kaptunk egy kis ízelítőt az IT részlegtől is.

A bemutatók között nagyvonalú megvendégelésben volt részünk, rengeteg szendviccsel, zöldséggel, tapas-sal, üdítővel és kávéval készültek a fogadásunkra. A fenntarthatóságat szem előtt tartva porcelántányérokból ettünk és a szünetekben elmosott tartós műanyag (repoharakból) ittunk.

Az első szünet utánra a terem átrendeződött és 5 fős csapatoknak kellett időre egy két szintes legoházat építeni, korlátozott készletből a megadott paraméterek alapján, amik a folyamat közben változtak. Jó volt látni, hogy milyen ügyesen készültek az építmények a szorgos kezek alatt. A feladat egy kis erőforrásbefektetéssel remekül hasznosítható akár tanórákon is a feladatok megosztása az időmenedzsment és a csapatmunka fejlesztésében.

Az építési feladat mellett 2 fontos gondolatot/elvet is magunkévá tehettünk. Good enough vagyis annyira, hogy jó legyen, nem feltétlenül kell a tökéletes. Másodszor pedig a fail fast, learn fast, improve fast vagyis, bukj el hamar, tanulj belőle és fejlődj. Szeretném hinni, hogy ennek a gondolkozásnak a magjait el tudjuk vetni a diákok között ahelyett, hogy rögtön a tökéleteset és a legjobbat akarnák kihozni magukból.

Az utolsó attrakció egy quiz volt, amit a délelőtt elhangzottak alapján kellett kitölteni és a 3 dobogós egy Apple Vision Prot tesztelhetett nyereményként.
A rendezvény végén körbe vezettek minket a cégnél, hogy a munkakörnyezettel is megismerkedhessünk. Búcsúajándékként mindenki kapott egy graphisoftos ajándékcsomagot a napi élmények mellé. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára jártunk a cégnél tanulókkal, hiszen a fiatalok számára egy olyan jövőkép vált láthatóvá, amiért érdemes lehet tanulni.
 

GALÉRIA