Hírek

2023-08-09

Kedves Otthoniak!

Dániai felfedezéseink lassan a vége felé közelednek.

A tegnapi napon sikerült találkoznunk az EUC NORD iskola igazgatójával, Steffen Damgaarddal. Az ő kíséretével a villamosság és elektronika szaktantermek/ oktatói csarnokok különböző típusait látogattuk meg, ahol az oktatók vizsgára készítettek fel 1-2 tanulót, akik kérték a hiányosságok pótlását, a bizonytalanságok megerősítését. Az oktatók elmondták a villamos szakterület speciális felépülését, kimeneti lehetőségeit. Az általános ismertetőkből kiderült, hogy a különböző ágazatok gyakran szorosan együttműködve oktatják a tanulókat( pl. gépész műhely hajószimulátorában több villamos területhez kapcsolódó  feladatot tanulnak meg a gyerekek). Betekintést nyertünk egy PLC tanteremben folyó munkába, ahol csapatokban oldották meg a tanulók a különböző mechatronikai feladatokat, amelyek végül egy egészet alkotnak majd. ( válogatás, osztályozás gépsora). 

Az egyeztetések és tájékoztatások végén megerősítette az igazgató úr a Dortheaval  megbeszélt erasmusos lehetőségeket. 

A délután folyamán fura élményben volt részünk. Kezdtük megfejteni a szlogenünk valós jelentését, hiszen egy biogázüzembe látogattunk, Sindaba. A családi vállalkozás a farmok állati melléktermékei mellett, zöldhulladékot, háztartási olajat, halászati melléktermékeket dolgoz fel. 

Hogy miért foglalkoznak ezzel a nem kellemes szagokat árasztó feladattal az itt élők? Próbálnak energetikailag mindentől és mindenkitől függetlenedni. A gyárlátogatás után északra indultunk, hogy kiszellőztessük magunkat. Elindultunk Skagenra, az Északi- és Balti-tenger találkozásához. Sétánk során láttunk sziklán napozó fókát, partra vetődött medúzákat. Mindenki lehűtötte fáradt lábait.

Kellemesen elfáradva tértünk vissza szállásunkra, Landal Fyrklitre.
 


A mai napot egy szélerőmű- tesztelő parkban kezdtük, ahol Siemens Gamesa, G&E, Vestas típusú szélturbinákat tesztelnek. A sors keze volt, hogy kísérőnknek van magyar kapcsolódása, hiszen felesége kecskeméti származású. Gigantikus paraméterekről mesélt a tesztturbinák felépítésével kapcsolatban pl. csak az építő daru 150 kamionnal érkezett Németországból, a 7000 m3 alaphoz szükséges betont 700 mixer szállította folyamatosan a környék üzemeiből, a turbinalapátok átmérője 223 méter és még sorolhatnánk a meglepő adatokat.

Délután Aalborg hulladékkezelőjébe ismét a bűzök fogságába estünk. A hatalmas hulladékfeldolgozó szelekciós munkafázisait, az égető kemencét, a mérgező füstgázok tisztítására szolgáló berendezéseket nézhettük meg működés közben. A keletkező hőenergiát elektromos áram előállítására és a település fűtésére használják. A hulladékok elégetése után a kéményen keresztül a levegőbe csak vízgőz és szén-dioxid távozik. A kiválogatott alumíniumot, 3 felé szelektált műanyagot és a papírhulladékot értékesítik az újrahasznosító üzemeknek.

A napi programok után jól megérdemelt vacsoránkat fogyasztottuk el Horne településen, ahol jó barátságot kötöttünk a szír származású tulajdonossal. 

Az esténk további részét egy tengerparti sétával zárjuk. Következő bejelentkezésünket már Prágából küldjük, Hiszen szombaton hajnalba elindulunk Békéscsaba felé. 

Üdvözlünk mindenkit! Jól vagyunk!

 

GALÉRIA