Bemutatkozás

2019-12-10

KEDVES LÁTOGATÓ!

Tisztelettel és szeretettel köszöntjük Önt a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium honlapján.
Célunk, hogy betekintést kapjon iskolánk oktató-nevelő munkájára, megismerkedhessen intézményünk múltjával és jelenével, történetével és hagyományaival.
Részese lehessen ünnepnapjainknak, örömteli pillanatainknak, sikereinknek.
Aktuális információkat szeretnénk nyújtani az iskola minden területéről, tájékoztatni Önt szakmai képzéseinkről, programjainkról.
Szeretnénk, hogy teljes rálátást kapjon iskolánk életére szülő, diák egyaránt.
Köszönjük az érdeklődést, köszönjük a bizalmat! Örülünk, hogy ellátogatott honlapunkra.

AZ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET BEMUTATÁSA

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Békéscsaba nagy múltú és legnagyobb szakképző intézménye.
Az iskolánk több mint 130 éves történetének kezdete a XIX. század második felére esik, amikor is az 1872. évi ipartörvény ide vonatkozó rendelkezése arra ösztönözte a község vezetőit, hogy az iparostanoncok számára létesítsenek egy olyan iskolát, ahol a tanoncok heti 5 órán átismételik, és pótolják az elemi iskolában szerzett ismereteiket.
Ilyen jelleggel és céllal nyílt meg 1874-ben az iparostanonc iskola. Az iskola neve az évek során többször változott. 
1995-ben vette fel a Trefort Ágoston nevet. 2007-ben a Zwack és Kós tagiskolákkal egyesülve létrejött a BÉKSZI Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolája, amely komoly fejlődési utat nyitott meg a három tagintézménynek.
2013. szeptember 1-jétől az iskola fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ volt. 
2015. július 1-jén újabb fenntartóváltás következett be, melyhez még öt szakképző iskola szervezeti egységbe kerülését jelentette.
Az iskola új neve: Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakközépiskola és Szakképző Iskolája.
2016. szeptember 1-jén, a törvényi módosítások következtében ismét névváltozás történt, így attól kezdve a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma nevet viseli az iskola.
     Címe: 5600 Békéscsaba, Puskin tér 1. OM azonosítója: 203029
     Hitvallásunk a minőségi szakképzés.

Képzési profilunk viszonylag állandó, célunk a villamosipar, az épületgépészet, a gépészet, a közlekedésgépészet és logisztika, az informatika területén magasan képzett szakemberek képzése. 
Az iskola infrastruktúrája jó, több pályázatnak köszönhetően iskolánk folyamatos fejlődésen megy keresztül. A tantermek számítógéppel felszereltek, így mindenhonnan elérhető a digitális napló. Emellett tantermeink nagy részében projektor is található, illetve pár teremben digitális tábla. Internet elérési lehetőség is minden teremben van, így az IKT taneszközök segítségével változatosabbá tudjuk tenni óráinkat.
Iskolánkban 2012-ben több pedagógus elvégezte az OFI által szervezett mediátori képzést, így fegyelmi eljárások előtt alternatív vitarendezéssel, mediálással próbáljuk orvosolni a felmerült problémát.
A tagintézményünkben a DÖK szorgosan végzi munkáját, évente két alkalommal küldött közgyűlést tartunk, melyet két héttel előre meghirdettük.
Az egész intézményre vonatkozó kérdésekben az Intézményi Diák Választmány jár el.
Az intézmény mellett működő Trefort Alapítvány támogatja a szociálisan rászoruló gyerekeket. Emellett az alapítvány támogatja még a diákprogramokat, sport és egyéb rendezvényeket.

Iskolánkban fontos szerepet játszanak a belső és külső kapcsolatok.
A szülőknek kapcsolattartásra fogadóórákon, szülői értekezleten, nyílt napon, összevont szülői értekezleten biztosítunk. A Szülői Munkaközösség is funkcionál a diákokat és a szülőket érintő kérdésekben.
A külső partner kapcsolatok szinte elengedhetetlen a szakképzés területén, hiszen tanulóink gyakorlati képzésben is részesülnek.

Az Erasmus+pályázattal több diákunk Németországba, Finnországba, Észtországba, Máltára, Romániába, Olaszországba, Spanyolországba és Szlovákiába utazhatott külföldi gyakorlatra.
Szakmai versenyeken nagyon szép eredményekkel büszkélkedhetünk. 
Természetesen iskolánknak is vannak nagyon szép hagyományai: az évnyitók, gólyabál, karácsonyi műsor, szalagavató, ballagás, emlékműsorok, diáknapok, színházi rendezvények és sok más egyéb verseny. Szakmai rendezvényeink – a Villamos Szakmai Nap, az Épületgépész Szakmai Nap- évről évre egyre nagyobb elismerésnek örvend a szakma képviselői körében.
Továbbra is érvényesnek tartjuk, és mindennapi tevékenységünket áthatja névadónk azon gondolata:

     „A kellően előképzett és megfelelően tovább képzett, jól felkészült fiatal iparos nemzedék nélkül, mindenfelé hangoztatott és kívánatosnak elismert ipari fejlődés csak illúzió marad”
/Trefort Ágoston/